START FOODBAG BLOGBAG LÄNKAR ÖVRIGT

Ostpiroger
Kategori: Smårätt  
24 st
200 g smör 
5 dl mjölk 
50 g jäst 
1.5 tsk salt 
14 dl vetemjöl 
1 ägg, uppvispade (till pensling)
400 g mozzarella 
1 kruka basilika 
0.5 kruka timjan 
100 g soltorkade tomater 
300 g västerbottenost, riven 
1 nypa svartpeppar, nymalen 
 
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt blandningen bli ljummen, ca 37°. Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av blandningen över jästen och rör tills den har löst sig. Häll i resten av blandningen. Blanda ner salt och mjölet lite i taget. Arbeta ihop en smidig deg. Pudra med lite mjöl och ställ den att jäsa under bakduk ca 30 min.
2. Förbered fyllningen. Tärna mozzarella i ca 1/2 cm stora tärningar, finhacka örter och torkad tomat. Om du inte köpt färdigriven västerbottensost så riv den grovt.
3. Sätt ugnen på 200°. Ta upp degen, dela den i 24 lika stora bitar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel. Lägg lite riven ost, mozzarella, örter och tomat mitt på ena halvan. Mal över lite peppar. Pensla kanten med ägg.
4. Vik ihop pirogen och fäst ihop kanten genom att pressa med en gaffel. Lägg pirogen på en plåt med bakplåtspapper.
5. Gör samma sak med resten av degbitarna och fyllningen. När en plåt är full, pensla pirogerna med ägg och grädda dem mitt i ugnen ca 15 min. Låt dem svalna på galler. Ostpirogerna är godast varma, servera gärna tillsammans med sallad.
Källa: Allt om mat
Get Firefox!